Karczma u Freda

47-206 Kędzierzyn-Koźle, ul. Kłodnicka 76
tel. 77 472 23 35, kom. 608 341 148
 
Kuchnia śląska
Powiększenie

Kuchnia śląska niewątpliwie kojarzy się z roladą, kluskami, krupniokami i żymlokami. Jest bardzo smaczna, mimo przekonania, że kaloryczna. Na kuchnię śląską wywarły wpływ kuchnia niemiecka, czeska, austriacka i polska.

Niedzielny obiad na Śląsku

Charakterystyczny dla tego regionu jest tradycyjny niedzielny obiad. Od najdawniejszych lat jest najważniejszym posiłkiem w całym tygodniu. Składa się z dwóch dań. Pierwsze danie to rosół, do którego tradycyjnie dodawało się makaron własnej roboty.Drugie danie składa się z: rolady, klusek śląskich i modrej kapusty.

W tygodniu jada się zupy, w tym krupnik, grochówkę, kapuśniak, ogórkową, zupę pomidorową i fasolową, a także żur. Często spożywane są także krupnioki oraz żymloki. W kuchni śląskiej jest wiele tanich potraw mącznych takich jak kluski, buchty czy naleśniki.

Na deser podaje się kołacz śląski jest to placek drożdżowy z makiem, serem, kruszonką, lub owocami. Jadany najczęściej w niedzielę oraz podczas uroczystości. Kołocz ma swoją tradycję związaną z weselami, roznosi się go znajomym, którzy nie biorą udziału w przyjęciu weselnym.