Karczma u Freda

47-206 Kędzierzyn-Koźle, ul. Kłodnicka 76
tel. 77 472 23 35, kom. 608 341 148
 

 W związku z zaistniałą sytuacją epidemiologiczną informujemy ,że od dnia 1.04.2020r. obiady można zamawiać od godziny 10.00. Posiłki dowozimy w godzinach 12.00-16.00. Zamówienia proszę składać pod numerem telefonu 774722335 lub 608341148. Dowóz już od kwoty 30zł. Płatność kartą lub gotówką przy odbiorze. Od 18.05.2020r. Karczma bedzie czynna w godzinach 12-20 zapraszamy serdecznie

Jadłospis:

Przekąski:

Befsztyk Tatarski 150g – 15zł

Śledz w śmietanie 110g - 8 zł

Śledz w oleju 110g - 8 zł

 

Zupy:

Zupa dnia -6 zł

Żurek z jajkiem - 8 zł

Barszcz czysty - 4 zł

Barszcz z krokietem -10 zł

Flaki -10zł

 

Szef poleca:

Kaczka pieczona wg/wagi / kluski/ kapusta czerwona duszona 100g-8zł + dodatki


Rolada wołowa/ kluski/ kapusta czerwona duszona - 29zł


Rolada wieprzowa/ kluski/ kapusta czerwona duszona -26 zł


Golonko gotowane z kością wg/wagi 100g-7 zł +dodatki


Kotlet po kłodnicku/ ziemniaki pieczone/ zestaw surówek 26 zł

 

Dania z wieprzowiny:

Schabowy/ ziemniaki/ kapusta kiszona zasmażana - 22zł

 

Polędwica wp. w sosie czosnkowym / kluski rumiane/ zestaw surówek 29 zł

 

Żeberka pieczone/ ziemniaki/ kapusta kiszona zasmażana 21zł

 

Chłopskie Jadło/ ziemniaki pieczone/ kapusta kiszona zasmażana 33zł

 

Schabowy xxl po królewsku / ziemniaki z wody/ kapusta kiszona zasmażana 29zł

Dania z wołowiny:

Stek szefa kuchni/ ziemniaki pieczone/ zestaw surówek 54 zł

 

Placek po węgiersku/ zestaw surówek 22 zł

 

Pfeffer stek/ kluski śląskie/ zestaw surówek 44 zł

 

Dania z drobiu:

filet panierowany / frytki/ zestaw surówek 24 zł

 

Devolaille/ frytki/ zestaw surówek 25 zł

 

Chrupiące polędwiczki drobiowe/ frytki/ zestaw surówek 26 zł

 

Filet w sosie cebulowo-borowikowym / ziemniaki/ zestaw surówek 27zł

 

Dania z dziczyzny :

Rolada z dzika / kluski śląskie/ zestaw surówek 38zł

 

Dania z ryb:

Łosoś w sosie białym / ziemniaki/ zestaw surówek wg/wagi 100g-14zł +dodatki

 

Pstrąg soute /ziemniaki/ zestaw surówek wg/wagi 100g- 8zł +dodatki

 

Pierogi:

Pierogi ruskie 400g -14zł

Pierogi z mięsem 400g -14zł

Pierogi ze szpinakiem 400g -15 zł

 

Kuchnia śląska
Powiększenie

Kuchnia śląska niewątpliwie kojarzy się z roladą, kluskami, krupniokami i żymlokami. Jest bardzo smaczna, mimo przekonania, że kaloryczna. Na kuchnię śląską wywarły wpływ kuchnia niemiecka, czeska, austriacka i polska.

Niedzielny obiad na Śląsku

Charakterystyczny dla tego regionu jest tradycyjny niedzielny obiad. Od najdawniejszych lat jest najważniejszym posiłkiem w całym tygodniu. Składa się z dwóch dań. Pierwsze danie to rosół, do którego tradycyjnie dodawało się makaron własnej roboty.Drugie danie składa się z: rolady, klusek śląskich i modrej kapusty.

W tygodniu jada się zupy, w tym krupnik, grochówkę, kapuśniak, ogórkową, zupę pomidorową i fasolową, a także żur. Często spożywane są także krupnioki oraz żymloki. W kuchni śląskiej jest wiele tanich potraw mącznych takich jak kluski, buchty czy naleśniki.

Na deser podaje się kołacz śląski jest to placek drożdżowy z makiem, serem, kruszonką, lub owocami. Jadany najczęściej w niedzielę oraz podczas uroczystości. Kołocz ma swoją tradycję związaną z weselami, roznosi się go znajomym, którzy nie biorą udziału w przyjęciu weselnym.