Karczma u Freda

47-206 Kędzierzyn-Koźle, ul. Kłodnicka 76
tel. 77 472 23 35, kom. 608 341 148
 

Serdecznie zachęcamy Państwa do organizacji szkoleń, eventów , konferencji oraz prezentacji różnego rodzaju produktów.

Dysponujemy przestronną , dobrze oświetloną oraz wyposażoną salą( projektor,ekran), mieszczącą do ok. 35 osób . Ideą naszego miejsca jest funkcjonalność oraz maksymalnie komfortowe warunki prowadzenia tego typu wydarzeń.



Nasz lokal oferuje również możliwość organizacji cateringów do 500 osób.

Kuchnia śląska
Powiększenie

Kuchnia śląska niewątpliwie kojarzy się z roladą, kluskami, krupniokami i żymlokami. Jest bardzo smaczna, mimo przekonania, że kaloryczna. Na kuchnię śląską wywarły wpływ kuchnia niemiecka, czeska, austriacka i polska.

Niedzielny obiad na Śląsku

Charakterystyczny dla tego regionu jest tradycyjny niedzielny obiad. Od najdawniejszych lat jest najważniejszym posiłkiem w całym tygodniu. Składa się z dwóch dań. Pierwsze danie to rosół, do którego tradycyjnie dodawało się makaron własnej roboty.Drugie danie składa się z: rolady, klusek śląskich i modrej kapusty.

W tygodniu jada się zupy, w tym krupnik, grochówkę, kapuśniak, ogórkową, zupę pomidorową i fasolową, a także żur. Często spożywane są także krupnioki oraz żymloki. W kuchni śląskiej jest wiele tanich potraw mącznych takich jak kluski, buchty czy naleśniki.

Na deser podaje się kołacz śląski jest to placek drożdżowy z makiem, serem, kruszonką, lub owocami. Jadany najczęściej w niedzielę oraz podczas uroczystości. Kołocz ma swoją tradycję związaną z weselami, roznosi się go znajomym, którzy nie biorą udziału w przyjęciu weselnym.